Δίκοκκο Σιτάρι (Ζέας)

H ζέα σε σχέση με τα υπόλοιπα άλευρα περιέχει μικρότερα ποσοστά γλουτένης. Περιλαμβάνει φυτικές ίνες όπως και άλλα είδη αλεύρων που γενικά διευκολύνουν την λειτουργία του παχέως εντέρου αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες συνιστώνται και στους διαβητικούς.

Το αλεύρι ζέας περιέχει βιταμίνη Α, θειαμίνη και βιταμίνες της ομάδας Β [ριμποφλαβίνη (Β2), νιασίνη(Β3), παντοθενικό οξύ(Β5), βιταμίνη (Β6)], φολικό οξύ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Αυτές τις βιταμίνες μπορούμε επίσης να τις πάρουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κλπ.

Τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στην ζέα εκτός του μαγνησίου είναι ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο που επίσης παίρνουμε από μια απλή υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει νερό, γαλακτοκομικά, κρέας, αυγά κλπ.

Κάποιες θαυματουργές ιδιότητες που αναφέρονται όπως μείωση της χοληστερίνης, πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόληψη καρκίνου, διαβήτη, απώλεια βάρους, ομαλή εμμηνόπαυση, καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κλπ. δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης αναφέρεται ότι η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών καθώς και ότι συμβάλλει στην προστασία από μετάσταση διαφόρων μορφών καρκίνου, χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση.