Οι πρώτες ύλες μας

Ένα μαλακό τυρί, μη φορμαρισμένο, με υφή αλοιφώδη που παρασκευάζεται από αιγοπρόβιο γάλα. Πολύ γευστικό, το οποίο τρώγεται ως επιτραπέζιο συνοδευτικό ή ορεκτικό, σε σαλάτες και στον πασίγνωστο ντάκο. Στο Κρητικό Εργαστήρι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της γέμισης στα Χωριάτικα Καλιτσούνια, στις Σφακιανές πίτες, στο Χανιώτικο Μπουρέκι και βεβαίως στην Χανιώτικη Κρεατότουρτα αλλά και την Χανιώτικη μπουγάτσα. (Αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π.)

Στην Ανατολική Κρήτη λέγεται μυζήθρα (σε περίπτωση που επιθυμείτε να το προμηθευτείτε από κατάστημα Κρητικών προϊόντων θα πρέπει να το διευκρινίσετε). Παρασκευάζεται από το υπόλοιπο (χουμά) της τυροκομίας άλλων τυριών (π.χ. Γραβιέρας), στο οποίο προστίθεται 10-20% γάλα. Το τυρί που παρασκευάζεται μπαίνει μέσα σε καλούπια για να στραγγίσει. Ο φρέσκος Ανθότυρος ως μαλακό τυρί έχει μεγάλη υγρασία, και συνάμα μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά χωρίς να υστερεί σε γεύση. Εκτός από γέμιση για τα Καλιτσούνια μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο τυρί ή να αποτελέσει εξαιρετικό επιδόρπιο με μέλι ή πετιμέζι, ωμός ή και τηγανιτός.

Ένα μαλακό τυρί από το οποίο γίνεται και η Γραβιέρα, μόνο που στην περιοχή των Χανίων συνηθίζουν να το χρησιμοποιούν με όλη την υγρασία του, πριν ωριμάσει και έτσι το ονομάζουν Τυρομάλαμα ή κοινώς Μαλάκα. Είναι δηλαδή η ωμή Γραβιέρα.

Ελαιόλαδο

Tο ελαιόλαδο είναι το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας. Μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρκίνους, βοηθά τη λειτουργία του ήπατος, είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη και τόσα άλλα! Η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Γιατί δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από μια απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι το πιο καλό, το πιο ελαφρύ, το πιο γευστικό ελαιόλαδο του κόσμου, ένα προϊόν που καλλιεργείται με φροντίδα και μεράκι και συσκευάζεται αγνό και φυσικό από επιχειρήσεις που δείχνουν το σεβασμό τους τόσο στο προϊόν όσο και στον ίδιο τον καταναλωτή. Στο Κρητικό Εργαστήρι το χρησιμοποιούμε αποκλειστικώς σε όλα μας τα προϊόντα.

Σάλτσα ντομάτας

Πολτοποιημένες ντομάτες, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και φρέσκα μυρωδικά. Όλα κατάλληλα συνδυασμένα για μια εξαιρετική σάλτσα ντομάτας, όπως μόνο το Κρητικό Εργαστήρι ξέρει να δημιουργεί.

Φρέσκα μυρωδικά

Άνιθος, μάραθος, δυόσμος, μαϊντανός και κρεμμύδι είναι τα συστατικά που γεμίζουν αρώματα τα προϊόντα μας. Όλα φρεσκοκομμένα πριν την παρασκευή.